Let op: Het is op dit moment erg druk bij onze klantenservice vandaar dat het wat langer kan duren voordat we je te woord kunnen staan of je e-mail beantwoorden. Onze excuses voor het ongemak!

VL_VL_FI_Antioksidantit_1200x600_mustikka.jpg

Antioxidanten en oxidatieve stress: dit moet je weten

Wanneer we het over huidveroudering hebben, zijn er twee soorten veroudering waarmee we rekening moeten houden: intern en extern. Interne veroudering treedt van binnenuit op als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Externe veroudering treedt op als gevolg van factoren van buitenaf. Naarmate we ouder worden, nemen onder andere onze niveaus van collageen en hyaluronzuur af. Hoewel erfelijkheid ook een rol speelt, beginnen de eerste tekenen van veroudering meestal halverwege of eind twintig te verschijnen. Blootstelling van de huid aan externe factoren die het oxidatieproces in het lichaam beïnvloeden, kan het verouderingsproces van de huid versnellen.

Externe veroudering
Externe veroudering is te wijten aan factoren van buitenaf die invloed hebben op de huid. Voorbeelden hiervan zijn roken, blootstelling aan de zon, je eetpatroon en voeding, of je veel of weinig beweegt, of je regelmatig op reis gaat, stress en ziekte. Een levensstijl met roken, slechte voedingskeuzes en vaak onbeschermd zonnebaden leidt tot voortijdige tekenen van huidveroudering. Ze zullen eerder zichtbaar zijn dan bij iemand met een gezonde levensstijl en weinig blootstelling aan UV-straling.

Oxidatieve stress
Volgens huid- en schoonheidsspecialist Michelle Ottendal treedt oxidatieve stress op wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden vrije radicalen en het lichaam niet in staat is om de lichaamscellen te beschermen met behulp van antioxidanten.
Dit wordt 'de metabolische paradox' genoemd: we hebben zuurstof nodig om te leven maar wanneer ons lichaam zuurstof verbruikt, worden schadelijke afvalproducten geproduceerd. De zuurstof 'oxideert', vergelijkbaar met het bruin worden van appels en het roesten van metaal. Antioxidanten kunnen als afweermechanisme door het lichaam tegen deze oxidatie worden ingezet. Ze beschermen zo eiwitten, vetten, cellen en genetisch materiaal door het hele lichaam.' Door ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende antioxidanten heeft die de huidcellen beschermen tegen oxidatieve stress, kun je voorkomen dat de huid snel(ler) veroudert.

Wat zijn antioxidanten en hoe krijg je ze binnen?
Antioxidanten zijn moleculen die je, net als andere vitamines en mineralen, binnenkrijgt met behulp van gezonde voeding en een uitgebalanceerd eetpatroon. Ze beschermen cellen en het genetisch materiaal tegen 'roesten' door vrije radicalen. Als je lichaam ter verdediging voldoende antioxidanten heeft die de vrije radicalen wegvangen, voorkom je vroegtijdige huidveroudering.
'Het is belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen via je voeding of met supplementen', beveelt Ottendal aan. Je vindt antioxidanten vooral in groenten en fruit.

Superfruit bomvol antioxidanten
Superfruit zoals bosbessen, bramen, frambozen, aardbeien en veenbessen bevat flink veel antioxidanten en het is dan ook de favoriete manier van het Oslo Skin Lab-team om ze binnen te krijgen. Dit superfruit bevat weinig calorieën, veel antioxidanten en verschillende vitamines. Ze zijn daarom een geweldige aanvulling op je eetpatroon wanneer je huidveroudering wilt tegengaan. Omdat dit fruit zowel vers als in de diepvries te vinden is, kun je ze het hele jaar door gebruiken.

Hier zijn enkele ideeën om deze krachtpatsers in je eetpatroon op te nemen:
◦ Met havermout of yoghurt als ontbijt
◦ Gepureerd en geserveerd met room en/of suiker als toetje
◦ In een smoothie

*Vergeet niet dat je je dagelijkse sachet met The Solution™ aan deze gerechtjes kunt toevoegen; je maakt er dan meteen een supertraktatie voor je huid voor.*