Het is momenteel vrij druk bij de klantenservice. De wachttijd kan hierdoor langer zijn dan gebruikelijk. Bedankt voor je geduld.

rs72_solution_9853_w-article_1140x600.jpg

Collageen: fabel of feit

Collageen is een veelbesproken onderwerp als men praat over huidverzorging. Het roept zowel voor- als tegenstanders op. In dit artikel hebben we de meest voorkomende vragen verzameld en beantwoord over collageen: hier is alles wat je moet weten over het eiwit genaamd collageen.

Oké, laten we beginnen met de basis - wat is collageen precies?

Goede vraag! Collageen is eigenlijk een eiwit dat van nature in het lichaam voorkomt. Collageen is het belangrijkste bouwsteen van de huid en het belangrijkste element dat rimpelvorming voorkomt en de elasticiteit behoudt. De huid van een jong persoon kan tot 80% collageen bevatten.

Dus als het lichaam van nature collageen produceert, wat is dan het doel van verschillende collageenproducten?

Rond de leeftijd van dertig begint de hoeveelheid collageen jaarlijks met een verschrikkelijke snelheid van 1-2% te verminderen, en het verouderingsproces van de huid begint te versnellen. Dit is bijvoorbeeld te zien aan diepere rimpels en verlies van volume en elasticiteit.

Oké, dus we hebben meer collageen nodig?

Ja - als de voordelen, zoals het langer behouden van een stevigere huid, iets zijn wat je wilt nastreven!

Echter, niet zomaar elk collageen zal helpen. Eiwitrijk voedsel bevat ook collageen, maar helaas leidt een verhoogde hoeveelheid eiwit niet tot een gladdere huid. Het effect van een dagelijks collageensupplement op de huid is bestudeerd, en de effectiviteit ervan is eigenlijk alleen aangetoond in studies met gehydrolyseerd collageen, dat wil zeggen collageen dat tot een bepaalde peptidelengte is afgebroken.

Collageen wordt ook veel gebruikt in crèmes die op de oppervlakte van de huid worden aangebracht, maar in dit geval is het effect lokaal en bereikt alleen de buitenste lagen van de huid.

Daarom zijn de voordelen van collageen het meest uitgebreid wanneer het wordt ingenomen.

Je raakte me kwijt bij 'peptide'...

Je kunt de chique terminologie negeren - het belangrijkste hier is dat het hydrolyseproces noodzakelijk lijkt te zijn voor het gladmakende effect van collageen.

Dus het effect is bestudeerd, maar kan ik weten of deze studies überhaupt betrouwbaar zijn?

Je kunt beginnen met het bekijken van de studies die zijn uitgevoerd met gehydrolyseerd collageen hier.

Het is opmerkelijk dat deze studies zijn uitgevoerd volgens de zogenaamde 'gouden standaard'. Dit betekent dat ze (WAARSCHUWING - meer chique wetenschappelijke termen komen eraan):

  • Placebo-gecontroleerd
  • Dubbelblind
  • Willekeurig
  • Door onafhankelijke onderzoekers beoordeeld
  • Gepubliceerd in erkende medische databases

Dus wat is er precies aangetoond in deze studies?

De diepte van lijnen en rimpels in de huid van de proefpersonen bleek tot 20% (nauwkeuriger gezegd 20,1%) te verminderen gedurende de acht weken durende studieperiode (dosering van 2,5 g Verisol® collageen of placebo eenmaal per dag). In een andere studie verbeterde de elasticiteit van de huid met 15% in vier weken.

Dus het toevoegen van een collageensupplement aan je dieet is geen wondermiddel voor direct resultaat; de resultaten zullen enige tijd vergen. Als je echter volhoudt, lijkt het onweerlegbaar dat door simpelweg dagelijks een dosis collageen aan je ochtendkoffie toe te voegen, je binnen enkele maanden aanzienlijk stevigere en gladdere huid kunt krijgen.